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DEFENSE TRAVEL
MANAGEMENT OFFICE

COVID-19 Travel and Transportation
Questions and Answers

I. Civilian Employees and Dependents

1. Q:Ifl am performing a permanent change of station from a CDC Alert Level 3 Location, and am
ordered into isolation or quarantine by a public health or medical official at a port of entry before
proceeding to my new permanent duty station, what allowances am | authorized?

A: You may be authorized per diem while awaiting transportation unless lodging in kind and meals in
kind are provided to you.

2. Q:Ifl am performing a permanent change of station from a CDC Alert Level 3 Location, and am
ordered into isolation or quarantine at my new permanent duty station, what allowances am |
authorized?

A: You are not authorized any additional PCS allowances.

3. Q:Ifl am performing a permanent change of station to a CDC Alert Level 3 Location, and am ordered
to temporarily return to my old permanent duty station, what allowances am | authorized?

A: You may be authorized per diem while awaiting transportation. You should contact your new duty
station to determine whether you are considered to be awaiting transportation, or if they are going to
provide you Temporary Duty Orders to your old Permanent Duty Station. Dependent travelers may
receive per diem if they are in an awaiting transportation status.

4. Q:If 1 am performing a permanent change of station to a CDC Alert Level 3 Location, and am ordered
to permanently return to my old permanent duty station or my orders are amended to name a
different permanent duty station, what allowances am | authorized?

A: You are authorized permanent change of station allowances (per diem: lodging, meals, and
incidental expenses) and transportation in accordance with JTR Sections 0538 and 0539.

5. Q:Ifl am performing a permanent change of station to a CDC Alert Level 3 Location, and am ordered
to remain at a port of departure until transportation is available, what allowances am | authorized?

A: You may be authorized per diem (lodging plus meals and incidental expenses) while awaiting
transportation in accordance with JTR Section 0539.

6. Q:If I am performing a permanent change of station to a CDC Alert Level 3 Location, and am ordered
to travel to an alternate location until transportation is available, what allowances am | authorized?

A: You may be authorized per diem while awaiting transportation. You should contact your new duty
station to determine whether you are considered to be awaiting transportation, or if they are going to
provide you Temporary Duty Orders. Dependent travelers may only receive per diem if they are in an
awaiting transportation status.
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Q: If | am diagnosed with a “quarantinable communicable disease” at a temporary duty location,
and am ordered into isolation or quarantine by a public health or medical official at the temporary
duty location, what allowances am | authorized?

A: Your TDY orders could be extended to cover the time you are in isolation or quarantine. If you are
in a sick leave status, you may be authorized per diem (lodging, meals and incidental expenses) for up
to 14 days. Per diem may be extended if authorized by the Service or Department of Defense (DoD)
Component in accordance with JTR par. 033002-B. If lodging in kind and meals in kind are provided,
then you may not be authorized per diem.

Q: If | am performing temporary duty travel including return from deployment from a CDC Alert
Level 3 Location, and am ordered into isolation or quarantine by a public health or medical official at
a port of entry before proceeding to the temporary duty station, what allowances am | authorized?

A: You are authorized standard travel and transportation allowances in accordance with JTR Chapter 2
while awaiting transportation. Your temporary duty orders could be amended to extend the
temporary duty assignment.

Q: If | am performing temporary duty travel including return from deployment from a CDC Alert
Level 3 Location, and am ordered into isolation or quarantine at a permanent duty station, what
allowances am | authorized?

A: You are not authorized travel and transportation allowances.
Q: If | am returning from personal leave to my permanent duty station in a CDC Alert Level 3

Location, and transportation is not available or | am ordered not to return to my permanent duty
station, what allowances am | authorized?

A: You are not authorized travel and transportation allowances. However, if you are placed on a
temporary duty order, then you may receive standard travel and transportation allowances in
accordance with JTR Chapter 2.

Q: If | am a dependent student receiving transportation to or from school, and ordered into isolation
or quarantine at a port of entry by a public health or medical official before proceeding to the
permanent duty station or school, what allowances am | authorized?

A: You are not authorized travel and transportation allowances.

Q: If  am a student and ordered into isolation or quarantine at the permanent duty station or
school, what allowances am | authorized?

A: You are not authorized travel and transportation allowances.

Q: If  am a civilian employee’s dependent and ordered into isolation or quarantine at the
permanent duty station, what allowances am | authorized?

A: You are not authorized travel and transportation allowances.

Q: If I am a civilian employee and ordered into isolation or quarantine at the permanent duty
station, what allowances am | authorized?

A: You are not authorized travel and transportation allowances.
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Q: If | am a civilian employee, returning from Government-funded leave from a CDC Alert Level 3
locations, and ordered into isolation or quarantine by a public health or medical official at a port of
entry before proceeding to the permanent duty station, what allowances am | authorized?

A: You are not authorized travel and transportation allowances. However, if you are placed on a
temporary duty order, then you may receive standard travel and transportation allowances in
accordance with JTR Chapter 2.

Q: If  am a civilian employee’s dependent, returning from Government-funded leave from a CDC
Alert Level 3 locations, and ordered into isolation or quarantine by a public health or medical official
at a port of entry before proceeding to the permanent duty station, what allowances am |
authorized?

A: You are not authorized travel and transportation allowances.

. Service Members and Dependents

1.

Q: If | am performing a permanent change of station from a CDC Alert Level 3 Location, and am
ordered into isolation or quarantine by a public health or medical official at a port of entry before
proceeding to my new permanent duty station, what allowances am | authorized?

A: You may be authorized per diem while awaiting transportation as long as lodging in kind or meals in
kind are not provided.

Q: If | am performing a permanent change of station from a CDC Alert Level 3 Location, and am
ordered into isolation or quarantine at my new permanent duty station, what allowances am |
authorized?

A: You are not authorized travel and transportation allowances.

Q: If | am performing a permanent change of station to a CDC Alert Level 3 Location, and am ordered
to temporarily return to my old permanent duty station or alternate location, what allowances am |
authorized?

A: You may be authorized per diem while awaiting transportation as long as lodging in kind or meals in
kind are not provided.

Q: If | am on temporary duty to a CDC Alert Level 2 or 3 Location, and am enroute when | am
ordered to return to my permanent duty station, what allowances am | authorized?

A: You may be authorized standard travel and transportation allowances in accordance with JTR
Chapter 2 to return to your permanent duty station.

Q: If | am performing a permanent change of station to a CDC Alert Level 3 Location, and am ordered
to permanently return to my old permanent duty station or my orders are amended to name a
different permanent duty station, what allowances am | authorized?

A: You may be authorized permanent change of station allowances (per diem: lodging, meals, and
incidental expenses) and transportation in accordance with JTR Sections 0502 and 0503.
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Q: If | am performing a permanent change of station to a CDC Alert Level 3 Location, and am ordered
to remain at a port of departure until transportation is available, what allowances am | authorized?

A: You may be authorized per diem while awaiting transportation as long as lodging in kind or meals in
kind are not provided.

Q: If | am performing a permanent change of station to a CDC Alert Level 3 Location, and am ordered
to travel to an alternate location until transportation is available, what allowances am | authorized?

A: You may be authorized per diem while awaiting transportation as long as lodging in kind or meals in
kind are not provided by any Government.

Q: If | am on temporary duty from a CDC Alert Level 3 Location, and am enroute when | am ordered
to return to my permanent duty station, what allowances am | authorized?

A: You are authorized standard travel and transportation allowances in accordance with JTR Chapter 2
to return to your permanent duty station.

Q: If | am diagnosed with a “quarantinable communicable disease” at a temporary duty location,
and am ordered into isolation or quarantine by a public health or medical official at the temporary
duty location, what allowances am | authorized?

A: You may be authorized travel and transportation allowances (per diem: lodging, meals, and
incidental expenses) and transportation in accordance with JTR Chapter 2. Your temporary duty
orders should be amended to extend your temporary duty assignment.

Q: If | am performing temporary duty travel, including return from deployment from a CDC Alert
Level 3 Location, and am ordered into isolation or quarantine by a public health or medical official at
a port of entry before proceeding to the temporary duty station, what allowances am | authorized?

A: You may be authorized standard travel and transportation allowances in accordance with JTR
Chapter 2 while awaiting transportation. Your temporary duty orders could be amended to extend
the temporary duty assignment.

Q: If | am performing temporary duty travel including return from deployment from a CDC Alert
Level 3 Location, and am ordered into isolation or quarantine at my permanent duty station, what
allowances am | authorized?

A: You are not authorized any allowances.

Q: If | am returning from personal leave to my permanent duty station in a CDC Alert Level 3
Location, and transportation is not available or | am ordered not to return to my permanent duty
station, what allowances am | authorized?

A: You are not authorized travel and transportation allowances. However, if you are placed on a
temporary duty order, then you may receive standard travel and transportation allowances in
accordance with JTR Chapter 2.

Q: If | am a Service member returning from Government funded leave from a CDC Alert Level 3
Location, and am ordered into isolation or quarantine by a public health or medical official at a port
of entry before proceeding to my permanent duty station, what allowances am | authorized?
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A: You are not authorized travel and transportation allowances. However, if you are placed on a
temporary duty order, then you may receive standard travel and transportation allowances in
accordance with JTR Chapter 2.

Q: If | am a Service member or dependent returning from Government funded leave from a CDC
Alert Level 3 Location, and am ordered into isolation or quarantine at my permanent duty station
without lodging and meals provided in kind, what allowances am | authorized?

A: You are not authorized travel and transportation allowances at your permanent duty station.

Q: If I am a Service member, returning from Government-funded leave from a CDC Alert Level 3
locations, and ordered into isolation or quarantine by a public health or medical official at a port of
entry before proceeding to the permanent duty station, what allowances am | authorized?

A: You are not authorized travel and transportation allowances. However, if you are placed on a
temporary duty order, then you may receive standard travel and transportation allowances in
accordance with JTR Chapter 2.

Q: If  am a Service member’s dependent, returning from Government-funded leave from a CDC
Alert Level 3 locations, and ordered into isolation or quarantine by a public health or medical official
at a port of entry before proceeding to the permanent duty station, what allowances am |
authorized?

A: You are not authorized travel and transportation allowances.
Q: If | am performing dependent student transportation to or from school, and ordered into

isolation or quarantine at a port of entry by a public health or medical official before proceeding to
the permanent duty station or school, what allowances am | authorized?

A: You are authorized reimbursement for lodging that is necessary due to an interruption in travel, in
accordance with JTR, par. 050816.

Q: If | am a student and ordered into isolation or quarantine at the permanent duty station or
school, what allowances am | authorized?

A: You are not authorized travel and transportation allowances.

Q: If  am a Service member’s dependent and ordered into isolation or quarantine at the permanent
duty station, what allowances am | authorized?

A: You are not authorized travel and transportation allowances.

Q: If  am a Service member and ordered into isolation or quarantine at the permanent duty station,
what allowances am | authorized?

A: You are not authorized travel and transportation allowances.
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